Cetățenii UE sunt preocupați de securitatea datelor personale și a plăț

Conform unui sondaj Eurobarometru, utilizatorii internetului sunt foarte preocupați de securitatea informatică: 89% evită să dezvăluie online informații cu caracter personal, iar 74% consideră că, în ultimul an, a avut loc o creştere a criminalității informatice.

Sondajul, la care au participat aproape 27 000 de persoane din toate statele membre ale UE, indică o legătură puternică între informarea cu privire la riscurile criminalității informatice și încrederea în mediul online. În Uniunea Europeană, 12% din utilizatorii internetului s-au confruntat cu diverse aspecte ale fraudei online, iar 8% au fost victime ale furtului de identitate. Cu toate acestea, 53% din utilizatorii internetului nu și-au schimbat parolele online în cursul anului trecut.

Studiul a relevat faptul că 53% din utilizatorii internetului achiziționează bunuri sau servicii online, 52% folosesc site-urile de socializare şi 48% efectuează tranzacții bancare online. 59% dintre utilizatori consideră că nu sunt bine informați cu privire la riscurile legate de criminalitatea informatică iar 40% se tem că datele personale ar putea fi preluate sau utilizate în mod abuziv. Doar 38% și-au exprimat preocuparea cu privire la securitatea plăților online.