Muzeul „Bastionul Ţesătorilor"

Adresa: Str. G.Cosbuc nr.9
Orar: marți - duminică: 10:00 - 17:00
Telefon: 0268 472368

Un alt punct important de atracție turistică a orașului Brașov îl constituie Bastionul Țesătorilor, construit în două etape distincte, la mare depărtare una de cealaltă (1421-1436, 1570-1573). În prima etapă au fost ridicate două nivele de galerii de luptă, la primul remarcându-se  gurile mari de tragere, în fața cărora se găseau archebuze și bombarde. Adaptat luptei cu armele de foc, Bastionul a fost încredințat spre apărare și întreținere breslei țesătorilor, de unde și numele sub care este cunoscut și astăzi.  În cea de-a două etapă sunt ridicate încă două nivele de galerii și cele două turnuri de observație, din care corpul de gardă avea în supraveghere drumurile de acces către Cetate.  Două date importante pot fi citite și astăzi pe zidurile turnului de observație situat pe nord-estul construcției: 1573 când a fost definitivată fortificația și 1750 data reconstrucției acestuia după prăbușirea lui din anul 1710. 

Bastionul Țesătorilor are la bază ziduri cu o grosime de 4,30 m, și închid o suprafață de aproximativ 1616 m2 în plan hexagonal. Intrarea în Bastion se face din suișul străzii Castelului (George Coșbuc), printr-o poartă întărită cu turn și gang de 5 m.

După restaurarea din anul 1910, Bastionul Țesătorilor devine muzeu, iar din anul 2002 curtea sa interioară, cu acustică deosebită datorită galeriilor din lemn de rășinoase din zidul de incintă, devine scenă în aer liber pentru diferite spectacole.

Cele două săli ale muzeului găzduiesc o expoziţie de materiale documentare. În prima, vitrinele expun cămăși cu zale, arme, fragmente de armură din evul mediu, piesa cea mai valoroasă fiind paloșul de două mâini, datând din sec. al XIII-lea și care a fost descoperit în Cetatea Braşovia. Cea de-a doua sală adăpostește vitrine cu imagini după vechi gravuri ale Cetății Brașovului  și ale fortificaţiilor de pe ziduri dar şi arme. Acestea pun în lumină legătura dintre sistemul de construcție al cetății și armamentul specific epocii.